*صفات اخلاقی منتظر
سومین ویژگی منتظران، اخلاق پسندیده و تقواست، به این مفهوم تقوا و فضایل اخلاقی باید در یک جامعه مهدوی موج بزند، ابابصیر از قول امام صادق(ع) میگوید: «مَنْ سُرَّ أنْ یکونَ مِنْ اَصْحابِ القائِمِ (عج) فَلْینْتَظِرْ وَ لْیعْمَلْ بِالوَرَعِ و مَحاسِنِ الاَخْلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرٌ فَانْ ماتَ و قامَ القائِمُ (عج) بَعْدَهُ کانَ لَهُ مِنَ الاَجْرِ مِثْلُ اَجْرِ مَنْ اَدْرَکَهُ فَجِدُّوا وَ انْتَظِرُوا هَنیئاً لَکُمْ اَیتُها العِصابةُ المَرحُومةُ»؛ کسی که دوست دارد، از اصحاب و یاران حضرت قائم (عج) باشد، باید منتظر ظهور باشد و به پاکدامنی و نیک خلقی خود را بیاراید، در حالی که پیوسته به انتظار -قدوم حضرت قائم (عج)- نشسته است، پس اگر (با این اوصاف) از دنیا برود و حضرت قائم (عج) بعد از او قیام کند، پاداش او همانند فردی است که امام قائم را درک کرده است، ای گروهی که مورد رحمت خدا قرار گرفتهاید! کوشش کنید و انتظار بکشید (که این مقام والای انتظار) بر شما گوارا باد!».
*عدالتمحوری منتظران، شرط استقرار عدالت
از دیگر ویژگیهای یک منتظر واقعی عدالتمحوری است که هدف همه انبیا بوده است و از اهداف حضرت بقیة الله در دوران ظهور است، خداوند در آیه 25 سوره الحدید میفرماید: «لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمیزانَ لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»؛ «به راستی [ما] پیامبران خود را با دلایل آشکار روانه کردیم و با آنها کتاب و ترازو را فرود آوردیم تا مردم به انصاف برخیزندن.
بر این اساس قرآن نمیگوید که پیامبران برای برقراری عدل مبعوث شدهاند، بلکه آنان مبعوث شدهاند تا مردم عدالت را برقرار کنند، بنابراین تا مردم عدالت محور نباشند، نمیتوان امیدی به استقرار عدالت داشت.
*علی(ع) شهید شدت عدل
لذا بیشترین نقلی که در مورد امام زمان (عج) ذکر شده، بر این مبناست که «یمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً»، زمین را پر از عدل و داد کند، چنان که پر از ظلم و جور شده باشد، «جرج جرداق» یک لبنانی مسیحی است، در کتاب «صوت العدالة الانسانیه» که در مورد امیرالمومنین نگاشته است، در مورد علی ابن ابی طالب میگوید: «قتل فی محرابه لشدّه عدله»، او در محرابش به شدّت عدلش کشته شد، جرداق مسیحی در این کتاب میگوید: علی(ع) به دست یهود و نصارا شهید نشد، بلکه او را شیعیانش شهید کردند. (در تاریخ، اهل کوفه شیعیان علی و اهل شام، «شیعیان معاویه» نامیده میشدند)، او در پاسخ به این سوال که چرا باید شیعیان علی قاتل او باشند، میگوید: زیرا او بسیار عادل بود و عدلش برای پیروانش قابل تحمل نبود، به میدان آمدن عدالت بسیاری از افراد را متضرر میسازد.
* «مهدی بیا»گویانی که نادم میشوند
بسیاری از کسانی که امروز ندای «مهدی بیا، مهدی بیا» سر دادهاند، پس از ظهور از کرده خود پشیمان خواهند شد، پس اگر جامعه عدالت محور نباشد، با عدل مهدی موعود زاویه پیدا خواهد کرد، همانطور که اکثر شیعیان علی عدلش را برنتابیدند، چنانچه در کتاب «ارشاد» شیخ مفید میخوانیم: 14 قبیله از قریش پشت سر معاویه ایستادند و از کل قریش تنها پنج نفر از علی بن ابیطالب حمایت میکردند، زیرا هر کس به علی (ع) نزدیکتر بود، ایشان نسبت به وی سختگیرتر بود. ما نیز در دوران کنونی درحالی برای ظهور انتظار میکشیم که هیچ ممارستی برای تحمل عدالت حتی اگر به ضرر ما باشد نکردهایم.
* حکایت دیدار عبدالکریم پینهدوز با امام زمان(عج)
یکی از کسانی که محضر حضرت ولی عصر(عج) مشرف میشد، آقا میرزا عبدالکریم پینهدوز بود که در یکی از تشرفات، امام زمان(عج) از او تقاضای وصله نعلین خود را میکنند و او پس از اطاعت به حضرت عرض میکند که باید تعمیر نعلین ایشان را بعد از تعمیر کفش کسی انجام دهد که قبل از حضرت مراجعه کرده است.
زمانی گذشت و حضرت فرمودند: اگر کار من را انجام نمیدهی، آن را به جای دیگری حواله دهم و آقا میرزا عبدالکریم در پاسخ میگوید: اندک زمانی به پایان کار این شخص باقی نمانده و پس از آن به امر شما مشغول میشوم، اما حضرت مجدداً میفرماید: پس من کار را خود را به جای دیگری میسپارم.
پس از این آقا میرزا عبدالکریم به پای بقیةالله میافتد و تقاضا میکند که بیش از این مورد آزمون قرار نگیرد؛ چرا که او مرتکب بیعدالتی نخواهد شد!
پس مشخصات کل جامعه مهدوی و منتظر، باید با کسی چون آقا میرزا عبدالکریم پینهدوز منطبق باشد و لذا این همه پارتیبازی و رانتخواری رایج در دوران کنونی سنخیتی با شرایط انتظار فرج ندارد.
* حکایت ملاقات امام زمان(عج) به کمک علوم غریبه/ مسلمان باشید نه رمال!
شخصی که مسلط به علوم غریبه بود، توانست در زمان خاصی، مکان حضور امام زمان را در بازار آهنگران شناسایی کند و پس از آن به سرعت برای دیدار ایشان راهی محل شد و مشاهده کرد که حضرت در کنار دکانی نشسته است که صاحب آن بیتوجه به ایشان مشغول نرم کردن آهن است، اما پس از مدتی مشاهده کرد که پیرمرد صاحب دکان به امام زمان گفت: یابن رسول الله، اینجا مکان گرمی است اجازه دهید برای شما آب خنک بیاورم.
اینگونه بود که استنباط شخص سوم مبنی بر اینکه فقط خودش متوجه حضور حضرت است، غلط از آب درآمد.
پس از مدتی پیرزنی به دکان مرد آهنگر مراجعه کرد و گفت: فرزندم بیمار است و خرج مداوای او هفت درهم است، تنها دارایی من هم همین قفل است که هیچ کس در این بازار بیش از شش درهم برای آن نمیپردازد، به خاطر خدا آن را به قیمت هفت درهم از من بخر، مرد آهنگر با دیدن قفل بدون کلید، به پیرزن گفت که متاع او با این شرایط 10 درهم ارزش دارد و در صورت ساخته شدن کلید برای آن دوازده درهم در بازار به فروش میرسد، حال هر یک از این دو کار را که بخواهی، برای تو انجام میدهم و در برابر دیدگان متعجب پیرزن 10درهم در ازای خرید قفل به او پرداخت کرد، آنگاه بقیةالله رو به شاهد کرد و فرمود: برای پیدا کردن ما رمل نیندازید، اگر همه مثل این مرد، مسلمان باشید، ما به سراغ شما میآییم.
* ولایتمدار نباشی، منتظر نیستی
اما ولایتمداری شرط دیگری برای یک جامعه منتظر ظهور است که در صورت نداشتن چنین ویژگی با امام زمان زاویه پیداخواهد کرد، علی علیهالسلام نیز درجامعهای به شهادت رسید که ولایتمدار نبودند، خوارج که زمانی سربازان امیرالمومنین بودند، در صفین روی او شمشیر کشیدند و قاتل علی بن ابیطالب نیز از میان همین جماعت برخاست، بنابراین جامعهای که ولایتمدار نباشد، نه مهدوی است و نه در شرایط انتظار به سر میبرد و قاعدتاً امام زمان هم روی کسانی که زیر بار فرمان مرجعیت و ولی فقیه نمیروند، حساب باز نمیکند.
*دعا کنید
از دیگر ویژگیهای منتظران، دعا برای سلامتی و ظهور حضرت بقیةالله است، رأس حاجات اعضای یک جامعه منتظر باید دعا برای سلامتی و ظهور بقیةالله باشد، یکی از کارهای منتظران عمل به نیابت از سوی بقیةالله است که صدقه و روزه و حج از آن جملهاند و باید مطمئن بود که بقیةالله به حکم قرآن این عمل اهدایی را به نحو احسن به ما باز میگرداند.
*با تمام توان برای دفاع از حضرت تجهیز سلاح میکنیم
از ویژگیهای دیگر جامعه منتظر آمادگی رزمی است، دستیابی ایران به انرژی هستهای و موشکهای دوربرد را میتوان در راستای آمادگی برای ظهور حضرت حجت ارزیابی کرد. یک جامعه منتظر ابتدا باید قادر به محافظت از خود باشد تا بتواند از بقیة الله نیز محافظت کند، امام صادق (ع) میفرماید: «لیعدن أحدکم لخروج القائم ولو سهما»، بر این اساس همه ما باید به سهم خود برای انقلاب بقیهالله آماده باشیم، حتی اگر به اندازه ذخیره یک تیر برای هدف قرار دادن دشمنان حضرت قائم باشد، تجهیز سلاح باید همراه با توان کاربری و در راستای آیه «وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ» باشد، بر این اساس باید هر چه در توان داریم برای دفاع از خود و اماممان به کار ببندیم، بنابراین از ویژگیهای جامعه مهدوی و منتظر آمادگی برای جهاد است.
*راه رسیدن به امام زمان از ولایت فقیه میگذرد
از دیگر ویژگیهای منتظران ظهور بر طرف کردن موانع ظهور است که جهل مردم یکی از آنهاست و تبلیغ برای رفع جهل مردم تلاش در این مسیر محسوب میشود، یکی از مهمترین ویژگیهای جامعه منتظر تبعیت از مرجعیت شیعه است، حال آنکه هدف عدهای از سر دادن شعار مهدویت خانهنشین کردن مراجع است، شمارش نام امام زمان در سخنرانی برخی افراد به 70 بار میرسد، اما حتی یک بار هم از رهبر معظم انقلاب نام نمیبرد! این گونه افراد از غیبت سوء استفاده میکنند و از چیزی که هست سخن نمیرانند و از چیزی که دیده نمیشود، دم میزنند و هر چیزی را به قائم غایب نسبت میدهند، آنها از امام زمان در دوران غیبت دم میزنند، چون بیخطر است، اما حکم مراجع عظام برای آنان خطرآفرین است؛ زیرا با فتاوای خود راه بسیاری از انحرافات مدعیان انتظار را سد میکنند.
زمانی امام خمینی در پاسخ به کسانی که قصد تخطئه دفاع مقدس را داشتند، فرمودند که راه قدس از کربلا میگذرد، بنابراین امروز هم باید تخطئه کنندگان مرجعیت هشدار داد که راه رسیدن به امام زمان از مرجعیت شیعه و ولایت فقیه میگذرد، چنانکه خود حضرت میفرمایند: «امّا الحوادث الواقعه فارجعوا فیها الی رواه احادیثنا»، بنابراین اقتدار شیعه به مرکز ثقل آن یعنی مرجعیت و ولایت فقیه است.
*گرفتاران هوای و هوس و فراموشکاران قیامت
خداوند در آیه 26 سوره «ص» میفرماید: «یا داوُدُ إِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَةً فِی الْأَرْضِ فَاحْکُمْ بَینَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَ لا تَتَّبِعِ الْهَوی فَیضِلَّکَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذینَ یضِلُّونَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ شَدیدٌ بِما نَسُوا یوْمَ الْحِسابِ»؛ «ای داوود، ما تو را در زمین خلیفه [و جانشین] گردانیدیم؛ پس میان مردم به حقّ داوری کن و زنهار از هوس پیروی مکن که تو را از راه خدا به درکند»، در حقیقت کسانی که از راه خدا به در میروند، به [سزای] آنکه روز حساب را فراموش کردهاند، عذابی سخت خواهند داشت، به استناد این آیه باید گفت: یکی از موانع ظهور عدم تحقق عدالت محوری است که علت عدم تحقق آن نیز پیروی از هوای و هوس و فراموش کردن قیامت است.